Wat is een Burnout?

Wist je dat wereldwijd maar liefst 98% van werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar symptomen van een burnout vertonen? Vanaf de3 jongvolwassenheid staat de druk er al op.

Burnout is een veelgebruikte begrip in onze cultuur om mentale uitputting te omschrijven, voortgekomen uit het idee dat ik (bepaalde) uitdagingen of confrontaties niet aan kan. Het ontstaat onder omstandigheden waarin iemand moet presteren, maar eigenlijk denkt – of bang is – niet te kunnen voldoen.

Tijdens de lagere school moeten we al presteren en worden we vergeleken met anderen die beter zijn. De nadruk ligt niet op creëren maar op presteren. En tussen alle testen en toetsen door, waar het hele schoolsysteem op is geënt, moet er ook nog iets sportiefs, creatiefs en sociaals worden gepland.

Vervolgens springen we zo in het leven van middelbare school- en studiebanken, bijbaantjes vanwege oplopende studieschulden, aangevuld met sociale (media) druk. En dóór naar die baan met de perfecte salarisstrook, het grootste aanzien, de leukste personeelsuitjes en lease auto. Alles om je “leven leuk te houden” en vooral je huur en andere kosten te kunnen betalen.

De basis voor perfectionisme en voldoen aan andermans verwachtingen is gelegd en blijft vaak aan je kleven. Met al dat plichtsbesef ga je voorbij aan wat je zelf wil. Over jouw grenzen heen. Keer op keer.

Klachten als consequentie

De onrust, de stress die je voortdurend in je lichaam ervaart gaat zijn tol eisen. Herken jij (een aantal van) de volgende terugkomende verschijnselen?

Lichamelijk moe, uitgeput. Maar ook in je hoofd voel je je vermoeid en kun je de aandacht er maar nauwelijks bij houden. Slecht slapen, piekeren, hoofdpijn, een kort lontje of niet tegen drukte of lawaai kunnen?

Als je deze symptomen bekijkt, hebben ze impact op je hele dag. Ook op die spaarzame vrije tijd. Uit alle macht probeer je de ballen hoog te houden op het werk, in je relaties, gezin of tijdens je studie. En als je vrij bent, heb je geen energie meer voor wat jij het liefst zou willen doen.

Is de burnout een cadeau?

Intussen kun je al die klachten maar moeilijk accepteren. Een burnout overkomt jou toch niet? Daar heb je trouwens ook helemaal geen tijd voor. Als je toegeeft aan dit gevoel laat je iedereen om je heen in de steek!

Weet je wie je pas echt in de steek laat? Jezelf.

Bij een burnout word alles even stil gezet. Je hele leven. Want je lichaam trekt aan de bel. Dan komen de inzichten en kun je er niet omheen dat dingen structureel anders moeten. Het cadeautje.

Zelf doen, met een beetje hulp

Ons hele leven omgooien is vaak geen optie. We kunnen alleen veranderen hoe we er zelf mee omgaan. Een bij jou ingesleten patroon is aan te passen, maar daarvoor heb je inzichten, ervaringen, tijd en inzet nodig.

Weet je trouwens wat een nog groter cadeau is dan de burnout?

Voldoende liefde voor jezelf. Om de burnout net voor te blijven. Of om hem achter je te laten.

Onze Essence training staat synoniem voor deze liefde voor jezelf. De deelnemers die je voor gingen noemen de Essence vaak het grootste cadeau wat ze zichzelf hebben gegeven. En dat is niet zomaar.

Als jij zorgt voor de tijd en inzet, dan zorgen wij voor de inzichten en ervaringen. En daarmee zet jij de eerste stappen naar een nieuwe ontspannen toekomst.

Nieuwsgierig?

De eerstvolgende vijfdaagse Essence training start op woensdag 6 september en 4 oktober a.s. in Amsterdam. Lukt het je niet om 5 dagen van je tijd te investeren in een training?

Een alternatief is de ‘Beat the stress’ workshop op woensdag 13 september in Amsterdam. Op deze avond krijg je praktisch tools om effectief met situaties van onzekerheid en stress om te gaan, daarnaast krijg je indruk van onze manier van trainen. Of meld je aan voor onze inspiratieavonden, dan worden al je vragen beantwoord.